[source]site="newsbeast.gr" url="https://www.newsbeast.gr/world/arthro/3403061/o-stiven-chokingk-ke-i-thanatifora-asthenia-pou-ton-kathilose"[/source] [footer_pic]pic="stephen_hawking_02.jpg" caption="Στίβεν Χόκινγκ: Ο μεγαλύτερος Αστροφυσικός της εποχής μας." album="Στίβεν Χόκινγκ"[/footer_pic]" }

Στίβεν Χόκινγκ: Ο μεγαλύτερος αστροφυσικός που έζησε ποτέ, απεβίωσε.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Στίβεν Χόκινγκ: Ο μεγαλύτερος αστροφυσικός που έζησε ποτέ, απεβίωσε.

Στίβεν Χόκινγκ

Στίβεν Χόκινγκ: Ο μεγαλύτερος αστροφυσικός που έζησε ποτέ, απεβίωσε.

Μια φορά είχε πει «δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς». Θα μας λείπει για πάντα», αναφέρει η ανακοίνωση των παιδιών του, την οποία αναμετέδωσε το BBC.

O Στίβεν Χόκινγκ υπήρξε θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ.

O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Υπήρξε φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής.

Ηταν επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Χόκινγκ ήταν ακόμη Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009 και είχε συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες πραγματευόταν τις θεωρίες και την κοσμολογία του.

Το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.

Ο Χόκινγκ έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), κατάσταση που είχε εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Ηταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά.

Ο Στίβεν Χόκινγκ παντρεύτηκε στις 14 Ιουλίου 1965 με την Τζέιν Γουάιλντ. Ο διάσημος θεωρητικός φυσικός ντύθηκε γαμπρός και πόζαρε στο φακό με την εκλεκτή της καρδιάς του.

Ο Στίβεν Χόκινγκ παντρεύτηκε στις 14 Ιουλίου 1965 με την Τζέιν Γουάιλντ

Ο γάμος έγινε πριν ακόμα πάρει την τόσο σοβαρή τροπή η σοβαρή νευρολογική ασθένεια που τον ανάγκασε να μείνει για πάντα καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι.

Το διαζύγιο ήρθε το 1991 όταν ο Χόκινγκ γνώρισε τη νοσοκόμα Ιλέιν Μέισον. Κι αυτός ο γάμος, όμως, δεν ευδοκίμησε και έληξε το2006 όταν ο Χόκινγκ άρχισε να ξαναπλησιάζει την πρώτη του γυναίκα με την οποία είχε αποκτήσει τρία παιδιά.

Ο Χόκινγκ έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση)

Ο Στίβεν Χόκινγκ παρά τις αντίθετες προβλέψεις κατάφερε να επιβιώσει της ασθένειάς του και να φτάσει τα 76χρόνια

Ο φυσικός διαγνώσθηκε σε ηλικία μόλις 21 ετών με Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνσης (ALS) και ενώ οι ιατρικές προβλέψεις δεν του έδιναν παρά μερικά χρόνια ζωής, ο διάσημος επιστήμονας επιβίωσε μέχρι τα 76 χρόνια, ενώ ασχολήθηκε με το μόνο ζήτημα που ο ίδιος θεωρούσε ο ίδιος σημαντικό, την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αμερικανικής ένωσης για το ALS, μόλις το 10% όσων διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη ασθένεια επιβιώνει περισσότερα από 10 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Ο Χόκινγκ, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα, έζησε με ALS 52 χρόνια. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαβίωσή του όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν κάτι εύκολο αν σκεφτεί κανείς ότι είχε ακινητοποιηθεί πλήρως σε ένα μηχανοκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο, και επικοινωνούσε εξ’ολοκλήρου μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή καθώς από το 1985 έχασε και την ικανότητα να μιλάει.

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια, δηλαδή καταστρέφει αργά τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό η οποία στερεί σταδιακά την κινητική λειτουργία των ασθενών χωρίς χωρίς ωστόσο να επηρεάζει την ικανότητά τους να σκέφτονται. Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση προκαλεί απώλεια των μυών του διαφράγματος και της κατάποσης και έτσι ο θάνατος στους ασθενείς επέρχεται είτε λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας είτε λόγω υποσιτισμού.

Την ιδιαιτερότητα του Χόκινγκ έχει τονίσει ήδη από το 2012 στο Scientific American ο αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και ιατρικός διευθυντής στο ALS Center του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια κάνοντας λόγο για πραγματικά μοναδική περίπτωση.

Ο ίδιος αποδίδει τη μακροζωία του διάσημου φυσικού στην προσωπική του βιολογία και στον τρόπο που έχει εξελιχθεί η νόσος στο σώμα τους, ωστόσο τόνισε ότι σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει και η προσωπική φροντίδα που λαμβάνει ως ένας από τους αναγνωρισμένους επιστήμονες στον κόσμο.

Μετά από τη διάγνωσή του, ο Χόκινγκ έπεσε σε κατάθλιψη αν και οι γιατροί τον συμβούλεψαν να συνεχίσει με τις μελέτες του, αισθάνθηκε ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος.

Συγχρόνως, η σχέση του με την Τζέιν Γουάιλντ (Jane Wilde), φίλη της αδελφής του, και την οποία είχε συναντήσει λίγο πριν τη διάγνωσή του, συνεχίστηκε να αναπτύσσεται. Το ζεύγος αρραβωνιάστηκε τον Οκτώβριο του 1964. Ο Χόκινγκ αργότερα είπε ότι η δέσμευση «του έδωσε κάτι για να ζήσει». Παρά την πρόοδο της ασθένειας — ο Χόκινγκ είχε δυσκολία στο να περπατήσει χωρίς υποστήριξη, και η ομιλία του ήταν σχεδόν ακατανόητη —αυτός επέστρεψε τώρα στην εργασία του με ενθουσιασμό.

Όταν ο Χόκινγκ άρχισε τη μεταπτυχιακή έρευνά του, υπήρξε μεγάλη συζήτηση στην κοινότητα φυσικής για τις επικρατούσες θεωρίες της δημιουργίας του κόσμου: τη Μεγάλη Έκρηξη και η θεωρία Steady state. Εμπνευσμένος από το θεώρημα του Ρότζερ Πένροουζ για την ιδιομορφία του χωροχρόνου στο κέντρο των μαύρων τρυπών, ο Χόκινγκ εφάρμοσε την ίδια σκέψη σε ολόκληρο το Σύμπαν, και κατά τη διάρκεια του 1965 ετοίμασε τη διατριβή του σε αυτό το θέμα.

CoffeeSpots.gr
Ιστοσελίδα | Περιοδικό | Ραδιόφωνο
Ομορφότερο | Γρηγορότερο | Μεγαλύτερο

Πηγή: newsbeast.gr

Στίβεν Χόκινγκ: Ο μεγαλύτερος Αστροφυσικός της εποχής μας.
e-max.it: your social media marketing partner

Μηνύματα από τους Χορηγούς μας